lørdag den 21. januar 2012

Rugbrød

Vores gamle familieopskrift på rugbrød


1. dag

1 portion surdej
1,5 l lunkent vand
600 g skårne rugkærner
150 g groft rugmel
750g hvedemel
6 tsk salt
Man kan tilsætte andre kerner fx. hørfrø, solsikke og hvedkerner.

Piskes i et meget stort fad (4-5 l) og gærer i 12-24 timer

2. dag

0,5 l lunkent vand
1 kg groft rugmel

røres i blandingen (en ordentlig tur med dejkrogene på håndpiskeren)

Der tages ny surdej fra. Resten fordeles i 2-3 forme, der kun fyldes 2/3 op.Dejen trykkes sammen og glattes med en dejskraber, der dyppes i vand. Der pensles til slut lidt rapsolie eller smeltet smør ovenpå, og brødene prikkes dybt med strikkepind og/eller gaffel. Hæves 2-4 timer. Bages nederst i ovnen ved 200 grader i 1,5 time.
Den nye surdej drysses med salt og står i køleskabet minimum en uge. Den kan holde sig i ca. en måned og kan også fryses.


De første skiver spist lunkne med en god ost, så fås ikke bedre mad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar