1. dag
1 portion surdej
1,5 l lunkent vand
600 g skårne rugkærner
150 g groft rugmel
750g hvedemel
6 tsk salt
Man kan tilsætte andre kerner fx. hørfrø, solsikke og hvedkerner.
Piskes i et meget stort fad (4-5 l) og gærer i 12-24 timer
2. dag
0,5 l lunkent vand
1 kg groft rugmel
røres i blandingen (en ordentlig tur med dejkrogene på håndpiskeren)
Der tages ny surdej fra. Resten fordeles i 2-3 forme, der kun fyldes 2/3 op.Dejen trykkes sammen og glattes med en dejskraber, der dyppes i vand. Der pensles til slut lidt rapsolie eller smeltet smør ovenpå, og brødene prikkes dybt med strikkepind og/eller gaffel. Hæves 2-4 timer. Bages nederst i ovnen ved 200 grader i 1,5 time.
Den nye surdej drysses med salt og står i køleskabet minimum en uge. Den kan holde sig i ca. en måned og kan også fryses.
De første skiver spist lunkne med en god ost, så fås ikke bedre mad.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar