lørdag den 21. januar 2012

Æggesalat

Fra gammel tid var æggene et frugtbarhedssymbol. Det kan jo være, at der er noget om snakken, så snup bare en rugmad med æggesalat.


Opskrift:
6 hårdkogte æg hakkes og kommes i en sauce rørt af:
2-3 spsk mayonnaise
1/2 tsk karry
1/2 tsk fransk sennep/dijonsennep
karse
1/4 tsk salt
1 knsp peber.



Næsten samme opskrift kan bruges til torskesalat -  dog ingen karse, men desto mere karry i denne.




Frikadeller som Mor laver dem!

Frikadeller

500g hakket skinkekød
1 æg
Mel svarende til1/4 af kødets volumen
1 tsk salt
1/4 tsk peber
et mellemstort revet løg
Mælk (eller øl eller vand) til konsistensen passer

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alle ingredienser røres virkelig godt
Steges indtil de er elastiske, når man trykker på dem med en gaffel.
De må altså ikke blive flade, men springe tilbage i facon.

Risklatkager

Når børnene græder, hvis al risengrøden bliver spist, så ved man, at de bare har ønsket risengrød for at få klatkager dagen efter!


Ingredienser:


1 tallerken kold risengrød 
2 dl mælk
2 æg

2 dl mel
2 spsk sukker
1/2 tsk vanilla
1/2 tsk bagepulver
1/4 tsk kardemomme
1/8 tsk salt
2 spsk smeltet smør eller olie

----------------------------------------------------------------------------------
Rør det hele sammen med håndmixeren
Hvis konsistensen er for tynd så tilsæt mere mel. Det skal være som tynd risengrød eller tyk pandekagedej.
Steges i temmelig lang tid.
Spise rygende varme med syltetøj.

Frugtsalat med råcreme

Frugtsalat med råcreme
For børn og barnlige sjæle; frugtsalat med råcreme er en klassiker, der kan varies alt efter årstidens udbud af frugt.
Råcremen kan også bruges til trifli og meget andet godt!


Ingredienser:
800 g frisk frugt f.eks. banan, æble, pære, vindrue og appelsin


Råcreme
2 pasteuriserede æggeblommer
2 spsk flormelis eller sukker og muligvis mere af det, så det bliver som æggesnaps
½ stang vanille eller en tsk. vanillasukker
2½ dl piskefløde

Fremgangsmåde:


Skyl frugten og skær den i mindre stykker.


Råcreme:
Pisk æggeblommer og flormelis tykt og skummende.
 Skrab kornene af den flækkede vaniljestang og kom dem i. 
Pisk fløden stiv og kom den i æggemassen umiddelbart før serveringen.
Råcreme skal spises umiddelbart efter tillavning.

Drømmekage fra Brovst

Ja, den har alle da brug for at bage. Ikke mindst da den holder sig frisk og velsmagende i mange dage, hvis altså bare den fik lov at stå så længe!



6 æg piskes med
450 g sukker, deri
1 tsk vanilla
375 g mel blandes med
6 tsk bagepulver og vendes forsigtigt i æggeblandingen
3 dl mælk opvarmes med 75g margarine/smør og kommes  i til sidst.
 Fyldes i en bradepande og bages 20 - 25 min ved 200 grader.


Fyld af:
200 gram smør eller margarine varmes med
3/4 dl. mælk. Deri kommes
350 gram mørkt puddersukker og
150 gram kokosmel.

Det hældes over kagen, der bager yderligere 10 min


 

Biscotti som smager godt

"Biscotti" som smager godt.
De biscotti man køber er meget tit nogen kedelige tandbrækkere uden smag. De er ofte uden fedt og SKAL dyppes i kaffe eller rødvin for at være spiselige. Nedenstående er en kombination af biscotti og kaffebrød. Der er altså fedtstof i dem, men de smager herregodt og er heller ikke så fede som så mange andre småkager.

600 g mel (10-11 dl)
150g smeltet smør/margarine
250g melis (3 dl)
4 æg
1 tsk hjortetaksalt (kan evt. erstattes af 4 tsk bagepulver)
300 g mandler ristede og ituslåede (eller så mange du synes, nødder kan også bruges eller ingen, hvis det er trange tider.)
2 tsk revet citronskal
1 tsk kardemomme
1/2 tsk stødt ingefær
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Æg og sukker piskes. Deri det smeltede fedtstof. Øvrige ingredienser iblandes. Der laves 4 pølser der klappes lidt flade og er ca. 4 cm brede. De bages ved 220 grader i 15-20 min. Skæres i skiver og ristes ved 150 grader til de er lysebrune.
Opbevares i tæt dåse.

Verden bedste havregrynskager

- Altså verdens allerbedste

200 g havregryn
150 g smør
2 æg
250 g sukker
2 spsk. mel
2 tsk. vanillasukker
2 tsk. bagepulver
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Smørret smeltes og havregrynene blandes deri. I en skål piskes æg og sukker kraftigt.
Mel, bagepulver og vamilla blandes
Det hele samles med let hånd.
Kagerne sættes på en velsmurt plade med en teske. Bages ved ca. 200 0 i 6 minutter. De er færdige når kanten er lysebrun. Må endelig ikke få for meget. Køler ned før de fjernes fra pladen og lægges i lufttæt beholder, dvs. glas eller dåse.

Engelske ingefærkager

- dette er Jens Christians yndlingssmåkager, så de er en fast del af julebagningen!


250 g hvedemel
1/2 tsk natron 


1/2 tsk stødte nelliker
1 spsk stødt ingefær
115 g smør
25 g smuttede og hakkede mandler
250 g melis
1 helt æg
10 g gær
1 spsk fløde
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mel, natron og krydderier sigtes sammen. Koldt smør hakkes i. Sukker og æg piskes til en luftig æggesnaps. Gær og fløde røres sammen og blandes i æggesnapsen, der derpå hældes i melet. Dejen æltes sammmen med mandlerne og trilles i tommeltykke pølser, der snittes i småstykker som en lille valnød. Trilles og lægges på smørsmurt bageplade, pyntes evt. med en mandelsnit og bages i forvarmet ovn ved 165° i ca et kvarter Der er noget med den tid som vist ikke passer helt, de må endelig ikke blive for mørke.

Roulade

- kage til kaffen på 20 minutter og så er den fedtfri!!





3 æ g
1 1/2 dl sukker
2 dl mel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillasukker

Tænd oven og stil den på 200 grader


Æg og sukker piskes godt. Derefter lægges piskeriset væk og dejskraberen anvendes med blide bevægelser.
Mel, vanilla og bagepulver blandes og vendes i dejen, der bredes ud på et stykke SMURT bagepapir (30x40 cm). Bages ved ca 200 grader i mindst 7 minutter.
Vendes ud på et stykke sukkerdrysset papir. Fyld kommes på og rouladen rulles.
Fyldet kan være syltetøj af diverse bær, flødeskum med friske bær, en dåse mosede abrikoser m.v.
Til festlige lejligheder kan den serveres med flødeskum, enten på hver enkelt skive eller på hele rouladen.
Samme dej kan hældes i en tærteform med fx. syltede pærer og bages som pæretærte.

Rugbrød

Vores gamle familieopskrift på rugbrød


1. dag

1 portion surdej
1,5 l lunkent vand
600 g skårne rugkærner
150 g groft rugmel
750g hvedemel
6 tsk salt
Man kan tilsætte andre kerner fx. hørfrø, solsikke og hvedkerner.

Piskes i et meget stort fad (4-5 l) og gærer i 12-24 timer

2. dag

0,5 l lunkent vand
1 kg groft rugmel

røres i blandingen (en ordentlig tur med dejkrogene på håndpiskeren)

Der tages ny surdej fra. Resten fordeles i 2-3 forme, der kun fyldes 2/3 op.Dejen trykkes sammen og glattes med en dejskraber, der dyppes i vand. Der pensles til slut lidt rapsolie eller smeltet smør ovenpå, og brødene prikkes dybt med strikkepind og/eller gaffel. Hæves 2-4 timer. Bages nederst i ovnen ved 200 grader i 1,5 time.
Den nye surdej drysses med salt og står i køleskabet minimum en uge. Den kan holde sig i ca. en måned og kan også fryses.


De første skiver spist lunkne med en god ost, så fås ikke bedre mad.